Home Blog Tips voor een sterk en veilig wachtwoord

Tips voor een sterk en veilig wachtwoord

Tips voor een sterk en veilig wachtwoord

Tips & tricks

Website

Het aantal wachtwoorden dat je tegenwoordig hebt is immens. Je computer, je smartphone, je mailbox, klantaccounts op webshops, je sociale mediakanalen ... De lijst is eindeloos. Allemaal plekken waar jij koste was kost je persoonlijke gegevens wilt beschermen. 

Gebruik je voor alles hetzelfde wachtwoord? Verleidelijk gezien de massa paswoorden die je moet onthouden, maar toch niet de beste beslissing.

Don't: altijd hetzelfde wachtwoord gebruiken

Want zo maak je het hackers wel héél gemakkelijk om aan de haal te gaan met jouw persoonlijke informatie. Stel: jouw e-mailadres of wachtwoord wordt gelekt. Hackers zullen meteen die data gebruiken om proberen in te breken op andere websites of accounts. Aangezien je dat ene wachtwoord voor alles gebruikt, hebben ze in no time toegang tot al jouw informatie en kanalen.

Do: overal een ander wachtwoord instellen

Hackers hebben heel wat methoden en tools om jouw wachtwoorden te kraken. Klassiekers zoals 1234 of een bepaalde geboortedatum zijn dus geen goed idee. Om inbreuken tegen te gaan, zul je met een straffer wachtwoord uit je pijp moeten komen. Hoe je die maakt? Daarvoor hebben wij de ultieme tips!

Tip 1: Kies een uniek wachtwoord

Het is zó belangrijk dat we het nog eens herhalen. Geef hackers geen vrij spel, maar stel overal een uniek paswoord in! Misschien minder handig dan overal dezelfde te gebruiken, maar zo blijft de impact toch enigszins beperkt wanneer je account toch gehackt wordt. Vermijd ook té voor de hand liggende informatie over jezelf, zoals bijvoorbeeld je naam, je adres, je huisdier ...

Tip 2: Hoe langer, hoe beter

Een wachtwoord met meer tekens is doorgaans moeilijker te kraken. Wees dus niet spaarzaam met het aantal karakters!

Tip 3: Hoofdletters, cijfers & symbolen

Gooi gerust een combinatie van hoofdletters, cijfers en/of symbolen in je nieuwe wachtwoord. Met een mix van verschillende tekens maak je het hackers opnieuw lastiger.

Tip 4: Al eens gedacht aan een zin?

Het komt misschien niet meteen bij je op, maar ook zinnen zijn een krachtig wachtwoord. Je levensmotto, een quote of zin uit een leuk nummer. Alles kan. Opnieuw wel op één voorwaarde: geen voor de hand liggende keuzes.

Tip 5: Zeg ja tegen tweestapsverificatie!

Kortweg is tweestapsverificatie eigenlijk een tweede beveiligingslaag op je account. Denk maar aan je Apple ID, Facebook-account of Google-account. Wanneer je wilt inloggen, moet je - naast het ingeven van je wachtwoord - op nóg een manier bewijzen dat jij het wel degelijk bent. De meest bekende methode is het ontvangen van een code per sms. Onbevoegden krijgen zo nog minder kans om toegang te krijgen tot je gegevens! 

Mocht er toch een verdachte aanmelding zijn, word je meteen op de hoogte gebracht en kan je tijdig ingrijpen. Heb je dus de kans om tweestapsverificatie in te stellen? Doen! want het is een té mooi aanbod om af te slaan, zeker wanneer je je account extra sterk wilt beveiligen.

Geen inspiratie?

Vind je het moeilijk om zoveel verschillende wachtwoorden te verzinnen? Gebruik dan deze password generator. Zo heb je snel en eenvoudig wachtwoorden voor al je accounts en kan je op je twee oren slapen. Schrik dat je je wachtwoorden zal vergeten? Installeer een password manager zoals LastPass, zo hoef je maar 1 wachtwoord te onthouden. 😉

Deel dit bericht

Onder de indruk?

Laten we samenwerken

051 81 98 66 info@bulletpoint.be