Home Blog Hoe schrijf je een goede vacature? 10 tips die het verschil maken

Hoe schrijf je een goede vacature? 10 tips die het verschil maken

Hoe schrijf je een goede vacature? 10 tips die het verschil maken

Tips & tricks

Content

Een vacaturetekst schrijven lijkt simpel, toch? Even kort opschrijven wie je zoekt, wat ze moeten doen en klaar is Kees. Maar in werkelijkheid is het iets complexer. Een goede vacaturetekst is de eerste indruk die potentiële kandidaten krijgen van jouw bedrijf. Het is niet alleen een opsomming van eisen en voorwaarden, maar ook een kans om jouw bedrijf aantrekkelijk te presenteren.  

Hoe schrijf je nu een vacaturetekst die de juiste mensen aantrekt? Wij geven je 10 tips die het verschil maken!

1. Begin met een pakkende titel

Hoe het niet moet:

"Commerciële topper gezocht"
"IT-wonder dat kan toveren met code" 

Deze titels zijn te vaag of te casual. Een sollicitant weet eigenlijk niet goed wat er van hem of haar verwacht wordt en kan de vacature moeilijk vinden via zoekmachines. 

Hoe het beter kan: 

"Accountmanager met 2 jaar ervaring in B2B-verkoop" 
"Frontend Developer met kennis van Laravel en JavaScript" 

Door duidelijk de functie en verwachte ervaring te noemen, spreek je direct de juiste kandidaten aan. Dit helpt niet alleen bij het beter zichtbaar worden in zoekresultaten, maar geeft ook een helder beeld van de functie.

2. Zorg voor een aantrekkelijke introductie

Hoe het niet moet:  

"Wij zijn op zoek naar een nieuwe medewerker voor onze marketingafdeling." 

Deze zin doet niets om de lezer nieuwsgierig te maken of enthousiast te krijgen. Het geeft ook geen informatie over de functie of waarom iemand voor jouw bedrijf zou willen werken. De kans dat de lezer hier al afhaakt, is groot. 

Hoe het beter kan:  

"Ben jij een creatieve duizendpoot die ons marketingteam naar een hoger niveau tilt? Bij ons krijg je de kans om je ideeën om te zetten in impactvolle campagnes!" 

Met een pakkende introductie trek je meteen de aandacht van de lezer. Deze persoon voelt zich direct aangesproken en is eerder geneigd verder te lezen.

3. Gebruik duidelijke tussentitels

Hoe het niet moet:  

Een lange tekst zonder kopjes of structuur waarbij alles op elkaar volgt, zonder enige vorm van afwisseling. 

Dat maakt je vacature moeilijk te lezen en zorgt ervoor dat de lezer afhaakt. 

Hoe het beter kan:  

Wat ga je doen?
Wat bieden wij jou?
Wie ben jij?
Waarom werken bij ons? 

Door een logische structuur te gebruiken, zorg je ervoor dat kandidaten eenvoudig door de tekst kunnen navigeren en snel de informatie vinden die voor hen relevant is.

4. Speel je employer brand uit

Hoe het niet moet:  

"Wij zoeken een chauffeur voor onze ontstoppingsdienst. Goede verloning.” 

Dit geeft geen enkel signaal over wie jullie zijn als werkgever of wat de kandidaat kan verwachten van de bedrijfscultuur. 

Hoe het beter kan: 

“De keizer van de baan zijn, werken met toffe collega’s, op de knapste plaatsen komen, mensen uit de miserie helpen, een mooi loon op het einde van de maand krijgen, … Werken bij Dekeyser: woarom gie nie?” 

Door de vacature af te stemmen op je employer branding, vertel je een duidelijk verhaal over wat jullie uniek maakt als werkgever. Dit trekt kandidaten aan die zich met jullie waarden kunnen identificeren, wat de kans vergroot dat ze bij jullie cultuur passen en langer blijven. 

Zorg ervoor dat je vacature consistent is met de uitstraling die je in andere communicatiekanalen gebruikt, zoals je website, social media, en bedrijfsprofielen. Zo bouw je een sterk en herkenbaar werkgeversmerk op, dat door potentiële kandidaten direct wordt herkend.

5. Wees concreet en vermijd vage termen

Hoe het niet moet:  

"Wij zoeken een gemotiveerde, flexibele medewerker die goed in een team kan werken." 

Dit zegt eigenlijk heel weinig. Iedereen kan beweren dat hij of zij gemotiveerd en flexibel is. Deze woorden zijn zo vaak gebruikt dat ze bijna hun betekenis verliezen

Hoe het beter kan:  

"Wij zoeken een enthousiaste marketeer die graag initiatief neemt, deadlines haalt en met creatieve oplossingen komt om onze online zichtbaarheid te vergroten." 

Hier ben je concreet over de verwachtingen. Je geeft aan dat de marketeer initiatief moet tonen, deadlines moet respecteren en aan online exposure zal werken. Dit zijn specifieke eigenschappen waar je op kunt beoordelen.

6. Geef een inkijk in je bedrijfscultuur

Hoe het niet moet:  

"Wij zijn een dynamisch bedrijf met een informele werksfeer." 

Dit is een veelgebruikte zin die eigenlijk weinig zegt over wie jullie écht zijn. Wat betekent "dynamisch" precies voor jouw bedrijf? En wat maakt die informele werksfeer zo speciaal? 

Hoe het beter kan:  

"Bij ons bedrijf krijg je de vrijheid om je eigen projecten te leiden en nieuwe ideeën aan te dragen. Onze vrijdagmiddagborrels zijn beroemd en elk kwartaal organiseren we een te gekke teamdag." 

Hier geef je de kandidaat een kijkje in de cultuur van jouw bedrijf. Dit maakt het persoonlijk en geeft een beter beeld van hoe het is om bij jullie te werken. Kan je de tekst begeleiden met foto’s van voorbije teambuildings, drinks of andere activiteiten? Super!

7. Vermijd een te lange lijst met eisen

Hoe het niet moet:  

"Vereisten: Minstens 5 jaar ervaring, minimaal Master-niveau, kennis van Photoshop, Excel, Wordpress, HTML, CSS, een rijbewijs en vloeiend in 3 talen." 

Een eindeloze lijst met vereisten schrikt kandidaten af. Het voelt alsof ze een supermens moeten zijn om überhaupt kans te maken. Hierdoor haken veel potentiële kandidaten al snel af. 

Hoe het beter kan:  

"Jij hebt minimaal 2 jaar ervaring als grafisch ontwerper en bent bekend met Adobe Creative Suite. Kennis van HTML en Wordpress is een pluspunt, maar geen vereiste." 

Maak onderscheid tussen wat echt nodig is en wat een mooie bijkomstigheid zou zijn. Door niet teveel harde eisen te stellen, houd je de vacature toegankelijker en trek je een breder scala aan kandidaten aan. Streng selecteren kan later nog altijd.

8. Geef een duidelijk beeld van de functie

Hoe het niet moet:  

"Je zult verantwoordelijk zijn voor het beheren van projecten." 

Wat voor projecten? Wat betekent "beheren" in deze context? Dit is te algemeen en zorgt ervoor dat kandidaten geen duidelijk idee hebben van wat er van hen verwacht wordt. 

Hoe het beter kan:  

"Als projectmanager zorg je ervoor dat onze marketingcampagnes op tijd en binnen budget worden uitgevoerd. Je coördineert het team, stelt projectplannen op en houdt klanten op de hoogte van de voortgang." 

Hier wordt precies omschreven wat de functie inhoudt en welke verantwoordelijkheden daarbij komen kijken. Dit maakt het voor kandidaten makkelijker om te beoordelen of de functie bij hen past.

9. Wees enthousiast

Hoe het niet moet:  

"Wij zoeken een medewerker voor onze administratieve afdeling." 

Dit klinkt saai en afstandelijk. Het trekt niet de aandacht en laat de kandidaat zich niet bijzonder voelen. 

Hoe het beter kan:  

"Hou je ervan om alles tot in de puntjes te regelen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als administratief medewerker zorg je ervoor dat ons kantoor op rolletjes loopt en geen enkel detail over het hoofd wordt gezien." 

Een vrolijke, enthousiaste toon zorgt ervoor dat de lezer nieuwsgierig wordt en zich aangesproken voelt. Je wilt dat de kandidaat zich direct kan inleven in de functie.

10. Gebruik een sollicitatieformulier op de pagina

Hoe het niet moet: 

"Stuur je cv en motivatie naar info@bulletpoint.be." 

Een passieve oproep tot actie waarbij de kandidaat zelf een extra stap moet zetten om te solliciteren via e-mail. 

Hoe het beter kan:  

Plaats een sollicitatieformulier direct op de vacaturepagina waarin de kandidaat eenvoudig zijn of haar gegevens kan invullen en bestanden (bv. cv) kan uploaden

Voeg een enthousiasmerende call-to-action toe, zoals: 

"Klaar om de sprong te wagen? Vul hieronder je gegevens in en wij nemen snel contact met je op!"

Jouw vacature laten opvallen?

Of wil je werken aan een sterk employer brand? Bullet Point ondersteunt je bij het aantrekken van nieuw talent!

Contacteer ons en ontdek hoe wij samen jouw bedrijf nog aantrekkelijker maken!

Deel dit bericht

Onder de indruk?

Laten we samenwerken

051 81 98 66 info@bulletpoint.be